ROgift.ro(Magazin de cadouri)

10 alimente pentru silueta

Carnea de pasare (preferabil ecologica sau de la gaini provenind din gospodariile individuale). Bogata in proteine si aromata, este foarte indicata acum, cand aportul de grasimi este bine sa scada fata de perioadele mai reci ale anului. Atentie: pentru a va bucura de calitatile sale fara a face compromisuri, inlaturati toata grasimea si preparati-o “uscat” (frigere ori prajire cu o cantitate minima de ulei de masline) sau prin fierbere.
Pastravul. Cu 19-20 de grame de proteine si doar 95-100 de calorii la 100 de grame (pentru pastravul crud), acest peste este o sursa de proteine valoroasa si dietetica. In plus, pastravul ne ofera vitamine din grupa B (B9 si B12 din belsug, alte vitamine B in cantitati mai mici) si saruri minerale de potasiu, fosfor, calciu, magneziu etc. (este mai bogat in potasiu decat bananele). Se prepara cel mai bine prin frigere.
Branza dulce de vaci. Daca sunteti fan branzeturi/lactate, aceasta branza usoara si proteica este ideala pe timpul verii.
Surse de carbohidrati si de apa (legume si fructe)
Pe timpul verii, in special persoanele de peste 30 de ani este necesar sa creasca eficienta hidratarii marind si aportul de alimente bogate in apa (nu doar cantitatea de apa bauta). Apa si ceaiurile pot fi insuficiente deoarece tranzitul lor este mai rapid decat cel al alimentelor iar organismul asimileaza, astfel, apa pura cu un randament mai redus.
Rosiile. Aportul lor caloric (de doar 18-23 de calorii la 100 de grame) este nesemnificativ. Deoarece, in general, digerarea rosiilor si efectul de accelerare a arderilor pe care rosia il creeaza compenseaza si chiar depasesc “oferta” de calorii, rosiile intra in clasa selecta a alimentelor cu “calorii negative”.
Mai important decat atat, sunt foarte bogate in antioxidanti (licopen in principal, dar si alte carotenoine), in saruri minerale (de potasiu in mod special) si hidrateaza excelent organismul.
Rosiile, sarate usor, sunt combinatia perfecta pentru branza de vaci.
De asemenea, coapte, ele formeaza o garnitura buna pentru pastrav.
Pepenele galben. La fel ca rosiile, ne ofera apa din belsug si carotenoide (de aceasta data, in special beta-caroten). Datorita cantitatii mari de beta-caroten continut in pepenele galben, prin consumul sau sustinem si chiar ne crestem acuitatea vizuala, acceleram refacerea tesuturilor si incetinim procesul de imbatranire. Pepenele galben este un fruct prin excelenta dietetic si detoxifiant (datorita efectului sau puternic diuretic si antioxidantilor din compozitia lui).
Desi in general fructele nu se combina cu alte alimente, salata de pepene galben se asorteaza minunat cu pieptul fript de pasare.
Dovleceii. Plini de apa, bogati in fibre si foarte putin calorici (15-16 calorii/100 de grame), acestia sunt garnitura cea mai dietetica pentru fripturile usoare de vara. Ii puteti consuma cruzi (salata), fierti (caz in care merita preparati cu usturoi) sau fripti.
Ardeii. Cu doar putin mai calorici decat rosiile, ardeii reprezinta o sursa formidabila de vitamina C. De aceea, este indicat sa-i consumati cruzi (prin coacere, isi pierd mare parte din vitamina C).
Se potrivesc foarte bine in salate alaturi de rosii si de branza dulce, dar si (chiar in stare cruda) cu pieptul de pasare. Multumita continutului de vitamina C, ardeii energizeaza si accelereaza arderile (nu doar ardeiul iute, dar si cel gras - despre care vorbim - este un aliment care are “calorii negative”).
Ardeiul rosu este ceva mai caloric, dar si mai bogat in vitamina C decat cel verde (in general, concentratia de vitamina C este mai ridicata atunci cand leguma/fructul a ajuns la maturitate).
Asadar, in afara de carbohidrati si de apa, legumele si fructele sunt foarte valoroase si prin continutul lor de antioxidanti (si de vitamine si minerale care nu intra in categoria antioxidantilor, dar sunt importante pentru organism).