10) Paine facuta doar din faina integrala, datorita
concentratiei mari de fibre (fibrele reduc absorbtia intestinala in
general si absorbtia grasimilor in mod special, deoarece accelereaza
tranzitul intestinal).
9) Faina integrala de mei, bogata in vitamina A si in fibre. Cele mai multe dintre plafaruri au aceasta faina.
8) Spanac crud, datorita vitaminei C, a pigmentilor
antioxidanti si a fibrelor din compozitia lui (pigmentii din spanac
raman activi dupa prepararea termica, insa vitamina C se distruge in cea
mai mare parte).
7) Mere, care au mult acid malic si fibre.
6) Rosii, bogate in licopen (pigment rosu antioxidant), apa si fibre.
5) Kiwi, prin concentratia ridicata de vitamine antioxidante (in special vitamina C, dar si A si E) si pigmenti antioxidanti.
4) Mure, fragi, afine, merisoare si alte fructe de
padure, datorita pigmentilor antioxidanti, acidului malic, vitaminei C
si fibrelor continute.
3) Usturoi, un adevarat cocktail de substante active care previn excesul de colesterol.
2) Peste oceanic gras, datorita continutului ridicat
de grasimi nesaturate. Cele mai bune soiuri sunt macroul, heringul,
tonul si somonul. Atentie: este important sa folositi
peste proaspat si sa il preparati prin fierbere (la aburi sau normala).
Pestele prajit face mai mult rau decat bine organismului si in special
vaselor sanguine.
1) Nuci si ulei extra-virgin (consumat in stare cruda), bogate in grasimi bune si in vitamine liposolubile.