ROgift.ro(Magazin de cadouri)

Patrunjelul

În românește pătrunjel vine din latinescul petroselinum care, la rându-i, vine din greaca veche, petroselinon (πετροσέλινον, pătrunjel sălbatic/pătrunjel de stânci, format din petra/πέτρα, piatră și selinon/ σέλινον, pătrunjel).
Petroselinum a devenit în latina medievală petrosilium și apoi, în franceză persil; în italiană prezzemolo; în spaniolă perejil; în engleză parsley, iar numele-i științific este Petroselinum crispum, adică „pătrunjelul creț”.
În greaca modernă i se spune maidanos/μαϊντανός sau petroselino/πετροσέλινο.
Patrunjelul are multiple calitati si contribuie la vindecarea diverselor boli precum:
- Anemie - previne anemia feripriva ca urmare a continutului bogat de fier, dar si a vitaminei C (care ajuta la absorbtia fierului);
- Antioxidant - creste capacitatea antioxidanta a sangelui;
- Antibacterian (distruge bacteriile);
- Amelioreaza respiratia urat mirositoare;
- Digestie - planta imbunatateste digestia proteinelor si a grasimilor si favorizeaza absorbtia intestinala, stimuland functia ficatului. Datorita continutului ridicat de enzime, patrunjelul faciliteaza eliminarea scaunului si optimizeaza activitatea digestiva;
- Antidiareic;
- Hipocolesterolemiant - scade nivelul colesterolului din sange;
- Diuretic;
- Inlatura oboseala;
- Imbunatateste functia ficatului, splinei, rinichilor si a glandelor suprarenale;
- Suport hormonal - la femei, patrunjelul stimuleaza productia de estrogen, si restabileste circulatia sangina normala la nivelul uterului. Menstruatia intarziata, sindromul premenstrual (dureri mensturale) si menopauza (piele uscata, iritabilitate, caderea parului) pot fi ameliorate prin consumul acestei plante. Patrunjelul regleaza ciclurile menstruale datorita apiolului, care este o componenta a estrogenului, hormon feminin. Echilibru hormonal al organismului se realizeaza prin intermediul acizilor grasi volatili pe care ii contine patrunjelul;
- Intarirea sistemului imunitar - nivelul ridicat de vitamina C, betacaroten, B12, clorofila si acizii grasi esentiali cresc imunitatea. Patrunjelul consolideaza imunitatea prin complexul de multivitamine si minerale pe care il furnizeaza organismului;
- Intepaturi de insecte - umflaturile si mancarimea se vor calma prin frecarea zonei afectate cu patrunjel.
Tămăduitorii recomandă în special sucul proaspăt și salata de pătrunjel proaspăt (rădăcină și frunze).

O salată de frunze (cel mult o legătură, mâncată în fiecare zi timp de 10-14 zile) cu ulei de măsline și zeamă de lămâie (eventual usturoi verde sau căței) întărește sistemul imunitar.
O altă salată din pătrunjel, frunze și rădăcină, (minimum 50 gr, care poate fi însoțit de morcov, țelină și varză rase, mărar, frunze de țelină, ulei și lămâie) ține departe osteoporoza (stimulând producția de estrogeni), hipertensiunea și palpitațiile/tahicardia (este foarte diuretic, lucrează asupra sistemului nervos central și are mult potasiu), dar și artrita reumatoidă (o cură ținută timp de o lună).

Cât despre sucul proaspăt din rădăcini de pătrunjel și morcov (pătrunjelul, între 30 de ml și 100 de ml, iar morcovul, 300 ml, rădăcini care nu se curăță de coajă, ci se spală foarte bine, acesta dilată blând căile urinare, „spală” rinichii și vezica și împinge afară calculii, și, mai ales, face să dispară infecțiile urinare și edemele.

Sucul de pătrunjel și morcov (50 ml pătrunjel și 400 ml morcov), băut zilnic timp de 2 săptămâni sau o lună, lucrează ca un antihistaminic natural și ține sub control alergiile de primăvară.

Tot sucul de pătrunjel are puterea de a alunga tusea (între 50-100 ml/zi) și de a reporni ciclul menstrual (până la 100 ml/zi, timp de 28 de zile)…

… iar sucul de pătrunjel, morcov și sfeclă roșie învinge anemia.

Nu în cele din urmă, sucul de pătrunjel (50 ml/zi timp de o lună sau două) oprește îmbătrânirea țesuturilor, sclerozarea vaselor de sânge și retrezește hormonii.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu